Портал в режимі тестування та наповнення
Володимир Голубош: "Кожна людина має почуватися в безпеці"
Опубліковано 22 січня 2020 року о 10:56

2019-й рік уже став надбанням історії. Яким він видався для прикарпатських правоохоронців – читайте в інтерв’ю начальника Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області полковника поліції, кандидата юридичних наук Володимира Голубоша.

– Отож, Володимире Валентиновичу, розпочнемо з підсумків діяльності поліції: що зроблено в минулому році, як зусилля правоохоронців позначилися на стані криміногенної обстановки, громадському спокої в нашому краї?

– Прикарпатська поліція працювала за основними пріоритетами, визначеними Національною поліцією. Насамперед, над підвищенням якості та оперативності реагування на кримінальні правопорушення та інші події. Так, до поліції надійшло майже 137 тисяч заяв і повідомлень, що на 2273 більше, ніж у 2018 році. Це свідчить про підвищення довіри населення та реєстрацію всіх, без винятку, заяв. При цьому поліцейські (цілодобово несуть службу 70  нарядів) оперативно реагували на всі повідомлення та виклики. Ми робимо все можливе, щоб мінімізувати час їх прибуття до місця події. Скажімо, в межах області цей показник у середньому становить 19 хвилин, а в містах – десять.

У минулому році на Прикарпатті було зареєстровано майже сім з половиною тисяч злочинів, а в розрахунку на десять тисяч населення – 54,7 злочини, тоді як загалом в Україні – 99,7. Тобто, майже вдвічі менше, і наша область залишається однією з найбільш безпечних у державі.

Зменшилася кількість тяжких і особливо тяжких правопорушень, грабежів, посягань на власність, у тому числі – крадіжок з квартир і будинків, злочинів із застосуванням зброї. За цією статистикою криється кропітка, напружена робота всіх служб і підрозділів поліції, особовий склад якої заслуговує на щиру подяку за сумлінне та відповідальне виконання своїх службових обов’язків.

Тому основний підсумок 2019 року полягає в тому, що разом із громадою та органами державної влади нам вдалося зробити життя людей безпечнішим.  

– Однією з основних ознак професіоналізму поліції є здатність встановити і розшукати винних у вчиненні злочинів, притягнути їх до відповідальності. Йдеться про кадровий і фаховий потенціал особового складу, насамперед оперативних підрозділів, слідства…

Незважаючи на те, що останнім часом поліцейські колективи суттєво омолодилися, нам вдалося зберегти професійне ядро карного розшуку та інших оперативних служб, слідства. У цих підрозділах працює чимало досвідчених офіцерів, тож молоді є в кого вчитися. Покращується матеріально-технічне забезпечення поліції. Все це дає підстави розраховувати на позитивні результати оперативно-службової діяльності.

Так, протягом минулого року розкрито всі навмисні вбивства, тяжкі тілесні ушкодження, зґвалтування, три чверті грабежів. У провадженні слідчих підрозділів перебувало майже 25 тисяч кримінальних проваджень, з яких 2736 з обвинувальними актами скеровано до суду. Правоохоронці задокументували протиправну діяльність семи організованих злочинних груп, кримінальні провадження щодо яких розглядаються судами. У закінчених кримінальних провадженнях відшкодовано більше 59 мільйонів гривень, під час досудового розслідування накладено арешт на майно підозрюваних на суму майже тридцять мільйонів.

Правоохоронці виявили понад 170 фактів протиправного володіння зброєю, вилучили п’ять гранатометів, 22 карабіни та гвинтівки, 66 пістолетів, 53 гранати та сім вибухових пристроїв, майже сім тисяч набоїв різного калібру. Також задокументували 379 злочинів, пов’язаних із незаконним обігом наркотиків, у тому числі 141 – їх збуту. Це, безумовно, допомогло запобігти багатьом імовірним кримінальним правопорушенням із застосуванням зброї та вибухових речовин, злочинам, учиненим під дією наркотиків.

Прикарпатська поліція розкрила майже 800 злочинів, скоєних у попередні роки. Серед них – два навмисні вбивства, шість тяжких тілесних ушкоджень, два з половиною десятки пограбувань. А це означає, що злочинці не уникнуть покарання.

Попри це, найбільшою проблемою є значна кількість дрібних крадіжок та дорожньо-транспортних пригод. Незважаючи на активізацію роботи поліції з профілактики ДТП (тільки нетверезих водіїв виявили майже три з половиною тисячі), їх кількість зросла, як і жертв та постраждалих. Торік на автошляхах нашої області трапилося 806 дорожньо-транспортних пригод, в яких загинуло 145 людей і ще більше тисячі травмувалися. Найбільш поширеними причинами ДТП є перевищення швидкості (майже 40 відсотків від усіх аварій!), порушення правил маневрування, недодержання дистанції. Кожна десята пригода – на совісті нетверезих водіїв. І варто усвідомлювати, що попередження аварійності на дорогах стосується не лише поліції, а й усього суспільства.

– Наприкінці грудня на території туристичного комплексу «Буковель» відкрили поліцейську станцію патрульної поліції, працівники якої забезпечують правопорядок не тільки на цьому курорті, а й у селі Поляниця. Це вже не перша поліцейська станція, що запрацювала в нашій області. Як оцінюєте роботу подібних підрозділів і в яких ще населених пунктах планується їх відкрити найближчим часом?

– Першу поліцейську станцію на Прикарпатті відкрили в Матеївецькій об’єднаній територіальній громаді ще в 2016 році. Тепер на території області функціонують одинадцять таких станцій, ще три планується створити цього року – у Товмачику та Воскресінцях Коломийського району, а також в Ямницькій ОТГ. Сім із них забезпечені службовим транспортом, на всіх станціях створені належні умови для роботи дільничних інспекторів, працівників ювенальної превенції та інших служб.

Користь від такого нововведення очевидна. З одного боку, мешканцям сільських населених пунктів уже не потрібно добиратися подекуди десятки кілометрів до райцентру, щоб звернутися із заявою у відділення поліції, а поліцейські на місці більш оперативно реагують на повідомлення про правопорушення та інші події.

Хочеться подякувати органам державної влади та місцевого самоврядування, депутатському корпусові за підтримку та сприяння діяльності поліції, і не тільки в плані відкриття поліцейських станцій. Маю на увазі спільну роботу щодо реалізації комплексних програм із профілактики злочинності, ухвалених обласною та міськими і районними радами.     

Зазначу, що цього року на теренах Прикарпаття буде реалізовуватися проєкт «Поліцейський офіцер громади», який започаткувало Міністерство внутрішніх справ. Його метою є встановлення тісної взаємодії поліцейського з об’єднаною територіальною громадою задля вирішення безпекових проблем. Бо кожна людина, навіть у найвіддаленішому селі, повинна почуватися у безпеці. Для нас це є пріоритетним завданням у повсякденній роботі.

Уже в січні в нашому управлінні запрацює комісія з відбору кандидатів на посади поліцейських офіцерів громади як серед діючих правоохоронців, так і серед громадськості. Кандидатам потрібно подати анкету, пройти тестування, поліграф і співбесіду із залученням представників громади. Після цього – спеціальний курс навчання, розроблений українськими та міжнародними експертами з правоохоронної діяльності,  отримати відповідні навички, зокрема: у розслідуванні кримінальних проступків, вирішенні питань безпеки дорожнього руху, превентивної роботи як з дорослими, так і дітьми, контролі за обігом зброї тощо. 

Поліцейські офіцери громади будуть забезпечені всім необхідним для роботи. Тож очікуємо на позитивні результати – зниження рівня злочинності на території, надання більш якісних поліцейських послуг.

– Як уже повідомлялося в засобах масової інформації, з середини вересня минулого року в Івано-Франківську запрацювала мобільна група з реагування на факти домашнього насильства.

– Так, це ще один пілотний проєкт Національної поліції, спрямований на покращення поліцейського сервісу. Проблема домашнього насильства є досить гострою в державі, а для людей, які з нею зіштовхуються, – болючою, тому її потрібно негайно вирішувати. Спочатку керівництво нашого Головного управління спільно з представниками департаментів превентивної  діяльності та патрульної поліції Нацполіції відібрали кандидатів для роботи в мобільній групі. Згодом вони пройшли навчання на базі Дніпропетровського та Львівського державних університетів внутрішніх справ, отримали відповідні сертифікати.

Мобільна група в  Івано-Франківську запрацювала з 17 вересня. До її складу входять двоє працівників поліції, обов’язково – чоловік і жінка. Вони пересуваються службовим транспортом, екіпіровані засобами     індивідуального захисту та активної оборони, табельною вогнепальною зброєю. Мобільна група працює цілодобово. Поліцейські виїжджають на виклики, а таких уже було більше шести сотень, припиняють випадки домашнього насильства, оформляють відповідні документи, здійснюють профілактичну роботу. Так,  мобільні групи вже склали на порушників більше 150 адміністративних протоколів, винесли понад сто заборонних приписів.

–  Нещодавно Ви разом із оперуповноваженим кримінальної поліції Калуського відділу Юрієм Карповим та кінологом Тарасом Кавацюком стали лауреатом спецпроєкту «Золота Сотня», заснованого журналістами редакції GALKA.IF.UA. Видання відзначає, що Володимир Голубош із перших днів роботи на посаді керівника прикарпатської поліції взявся налагоджувати комунікацію з громадою. 

На мою думку, це дуже важливо, бо така комунікація допомагає запобігати вчиненню правопорушень, заручитися підтримкою людей та вибудувати довіру між поліцейськими і громадою. Зрештою, цей формат взаємодії сприяє формуванню позитивного іміджу поліції серед населення.

Наприкінці минулого року в Івано-Франківську відбувся науково-практичний семінар «Імплементація підходу громадських консультативних груп як метод втілення принципів взаємодії поліції та громади», організований канадсько-українським проєктом розвитку поліції CUPDP.  Приємно, що канадські фахівці відзначили нашу роботу в сфері безпеки дорожнього руху, взаємодії з дітьми та мешканцями краю, вивченні жестової мови та інших напрямах комунікації із суспільством.

– На сайті прикарпатської поліції час від часу з’являються повідомлення про відзначення громадян, які сприяли правоохоронцям у розкритті та попередженні злочинів, затримували зловмисників. Чи можна стверджувати, що це також є свідченням зростання довіри до поліції?

Справді, почастішали випадки, коли люди сприяють правоохоронцям у викритті злочинців, самі їх затримують. Як от наприкінці грудня минулого року, коли небайдужі громадяни не дали втекти грабіжникові, що на залізничному вокзалі в Івано-Франківську вирвав сумку в пенсіонерки.

А ввечері третього січня в Івано-Франківську інспектор «Муніципальної варти» Андрій Гуйдаш, почувши крики молодої жінки про те, що злодій витягнув з кишені мобільний телефон, кинувся на допомогу. Інспектор,  який того дня був вихідний, наздогнав зловмисника й викликав поліцію. При огляді затриманого поліцейські вилучили телефон потерпілої. Зловмисника притягують до кримінальної відповідальності.

Відрадно, що таких випадків стає дедалі більше, люди нам довіряють і усвідомлюють, що безпека є спільною справою – і правоохоронців, і суспільства.

 –  Для співробітників поліції важливо мати, так би мовити, міцні тили. Йдеться про заробітну плату, забезпечення службовим житлом тощо. Як ці питання вирішуються в Головному управлінні Нацполіції та на місцях?

Останнім часом державна політика щодо соціального забезпечення поліцейських суттєво покращилася. Це стосується підвищення заробітної плати і забезпечення службовим житлом на умовах лізингу, страхування та медичного обслуговування, системи професійного розвитку – всього, що входить у так званий соціальний пакет правоохоронців.

Скажімо, минулого року в системі «Лізинг житла поліцейських» зареєструвалися 119 наших працівників. Державна іпотечна установа придбала для них двадцять квартир. Крім цього, житлова комісія ГУНП надала 12 службових помешкань в Івано-Франківську. Цього року планується підвищення заробітної плати особовому складу поліції.

– На завершення розмови, що побажаєте, Володимире Валентиновичу, особовому складу прикарпатської поліції, сім’ям правоохоронців у новому році?

Упевнений, що 2020-й стане роком добрих змін, принесе в наші домівки достаток, мир і злагоду. Бажаю поліцейським, ветеранам-правоохоронцям, їх сім’ям здоров’я, щастя та успіху у всіх справах. А мешканців Прикарпаття хочу запевнити в тому, що ми робитимемо все можливе для їхньої безпеки та громадського спокою в нашому краї.

Розмовляв Ігор ГОЛИНСЬКИЙ.

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux