Портал в режимі тестування та наповнення
«З кожним можна порозумітися, треба лиш мати терпіння» - Михайло Пшеничняк, дільничний офіцер з 20-річним досвідом
Опубліковано 18 червня 2024 року о 17:22

Вони не полишають свою роботу, цілодобово на зв’язку і не мають вихідних. Повсякчас, за будь-якої пори доби першими реагують на людську біду, клопоти, та першими прибувають на місця подій і злочинів. Це все про дільничних офіцерів поліції. На Прикарпатті служить 155 таких правоохоронців. Серед них – і Михайло Пшеничняк, старший дільничний офіцер поліції відділення поліції № 3 м. Галич.

За освітою Михайло Пшеничняк інженер – механік. Однак після служби в армії пішов у тодішню міліцію на посаду дільничного. З того часу роботі з людьми майор поліції присвятив уже 20 років. І жодного разу про свій вибір не пошкодував:

«В мене територія на даний час - Дубівецька територіальна громада. Вона нараховує близько 7 тисяч населення, 15 населених пунктів. Найвіддаленіший населений пункт – 27 кілометрів від міста Галич. Не хочу хвалитися, але дзвонять на телефон, а я уже знаю, що там в них трапилося. Дзвонять, там в тебе в барі крадіжка сталася. Я уже кажу, куди їхати слідчо-оперативній групі. Поїхали, перевірили, розкрили».

В кожному старостинському окрузі Михайла Пшеничняка добре знають. Як мешканці, так і очільники населених пунктів, про поліцейського відгукуються лише позитивно. 

«Склалася тісна співпраця з дільничним офіцером. Дуже часто відвідує наш старостинський округ, переймається життям нашого округу. Можу назвати навіть такий приклад, що приїздили фахівці зі швейцарсько-українського проєкту DECIDE, питали як зі злочинністю в селі. І один хлопчина встав і каже, - в нас злодіїв нема. Я вчора їхав на велосипеді, залишив його в селі, а сьогодні зранку пішов, забрав. На мою думку, це є позитивний плюс для дільничного. 20 років - це не марно прожитий на цій роботі та на посаді дільничного інспектора час. За цей час Михайло Васильович став професіоналом своєї справи» - розповідає Андрій Гарматюк, староста Тустанського старостівського округу. 

«Щастя і здоров’я йому. Аби всі люди були такі приємні та людяні, як наш дільничний офіцер» - додає місцевий мешканець, пенсіонер Василь Слободян

Дільничний офіцер зізнається - на службі доводилося стикатися з різноманітними правопорушеннями та злочинами. Найчастіше залагоджує побутові сварки, допомагає порозумітись сусідам. Багатьом мешканцям громади допомагав оговтуватися й від повеней 2008, 2020 років: «Разом з військовими розвозили хліб, займалися перевезенням речей. Дуже багато людей евакуйовували. Потім вода відійшла, і треба було людям допомогти розчистити території», - пригадує майор поліції. 

Не оминула правоохоронця повномасштабна війна. У вересні 2022 року чоловік вирушив в Харківську область у складі зведеного загону. Несли службу на блокпостах, виявляли диверсійно-розвідувальні групи. А після повернення із зони бойових дій, допомагав переселенцям оговтатись від війни в тиловій області. Михайло каже, його робота не така проста, як може здатись, на перший погляд. Бути дисциплінованим, чесним, обізнаним та компетентним - не завжди достатньо. Головне – найважче, знайти підхід до кожної людини: «З кожним можна порозумітись, чи він агресивний, чи не агресивний, але в ході розмови, бесіди можна знайти підхід. Треба тільки мати терпіння».


Сектор комунікації 

поліції Івано-Франківщини


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux