Портал в режимі тестування та наповнення
Володимир ГОЛУБОШ про дисципліну і законність у поліцейській діяльності
Опубліковано 05 листопада 2019 року о 16:45

Законність та дисципліна – це чи не основні властивості функціонування органів внутрішніх справ, які визначають ефективність їх діяльності, належне виконання покладених на них завдань і функцій. Про них розповів начальник Головного управління в Івано-Франківській області, кандидат юридичних наук.

Як впливає дисципліна і законність на ефективне функціонування поліції?

Основна функція поліцейської діяльності полягає у вирішенні найбільш важливого для суспільства завдання в умовах його нормального функціонування – забезпечення публічної безпеки та правопорядку в державі. В умовах надзвичайного стану на перше місце виходить забезпечення національної безпеки та обороноздатності держави. Поліцейська діяльність полягає у служінні народові та кожній людині зокрема. Держава, зі свого боку, повинна працювати над виробленням нових аспектів та напрямів підвищення ефективності функціонування суб'єктів поліцейської діяльності, особливо у сфері профілактики правопорушень і зміцнення дисципліни і законності.

Розкрийте сутність психологічної складової дисципліни та законності?

Дисципліну і законність потрібно розглядати крізь призму морально-психологічного забезпечення оперативно-службової діяльності поліції. Лише в цьому ключі наші міркування можуть претендувати на комплексність та всесторонність. Варто розуміти, що кожна людина у тих чи інших умовах життя схильна до порушень. Якщо говорити про психологічні характеристики співробітників поліції, схильних до порушення службової дисципліни і законності, то завжди постає питання виявлення психологічних аспектів, психолого-правового аналізу причин, умов і факторів порушень службової дисципліни і законності співробітниками Національної  поліції України.

Психологічний супровід, психологічно-профілактична діяльність питань порушення дисципліни і законності серед поліцейських нині є особливо актуальною. До поліцейських, які перебували у «гарячих точках» та зоні бойових дій на сході нашої держави висуваються особливі психологічні вимоги. Вони мають бути включеними до групи підвищеної уваги та ризику у відповідності до встановлених психологічних критеріїв та стандартів.

Агресивність поведінки поліцейських, які вчинили порушення дисципліни і законності, може виливатися та поширюватись на колектив, якщо її вчасно не виявити та не провести необхідні профілактичні заходи. Службова дисципліна, законність та правопорядок у підрозділах поліції за фактами виявлених порушень зможуть лише тоді комплексно укріплюватись, розвиватись та еволюціонувати, коли більша увага приділятиметься виявленню причин і умов, що спонукають до вчинення вказаних порушень.

Що скажете про виявлення фактів порушення дисципліни і законності?

Проблеми порушення службової дисципліни поліцейськими завжди були, є і будуть, але ми повинні мінімізувати їх. Водночас основним завданням на цьому шляху є постійне підвищення рівня виконавської дисципліни і законності, формування комплексу професійних, моральних, духовних та інших значущих якостей поліцейських, обумовлених потребами і особливостями оперативної обстановки в регіоні та державі.

Виявлення фактів зловживання посадовим становищем поліцейськими та призначення справедливого покарання спонукає до більш ефективного дотримання службової дисципліни і законності під час проходження служби та виконання своїх безпосередніх обов'язків. Також повинен здійснюватися аналіз причин та умов порушень законності під час виконання службових обов'язків поліцейськими, що знаходитиме своє відображення у наукових та методичних рекомендаціях.

Як співвідноситься дисципліна та законність з правами людини та сервісною спрямованістю діяльності поліції?

Дисципліна і законність під час виконання службових обов'язків поліцейськими особливо позначається на забезпеченні прав та свобод громадян. Не можна забувати, що саме дисципліна і законність найбільш вдало сприяють впровадженню сервісної складової у поліцейську сферу: вони є засобом забезпечення сервісної діяльності в суспільстві і державі. Такий симбіоз сприятиме тому, що вся діяльність Національної поліції буде спрямована на захист прав і свобод людини та громадянина, підтримуватиме законність і правопорядок в державі.

Чи повинні проводитись соціологічні дослідження з питань дисципліни і законності?

Виявлення проблем і перспектив реформування поліції в Україні немислимі без конкретних соціологічних досліджень. Дотримання дисципліни і законності може здійснюватися за умови проведення систематичних соціологічних заходів з населенням, особливо щодо виявлення довіри, котра на сьогоднішній день є пріоритетною у діяльності поліції, адже показники статистичної звітності відходять на другий план.

Слід проводити постійний моніторинг соціологічних даних, а також наукових досліджень стану дисципліни і законності в державі, дієвість яких змогла би бути підкріплена на практиці. Потрібно йти в маси, до народу, адже саме там приховано більшість проблем. Для прикладу, доречно згадати «теорію розбитих вікон», згідно з якою усе розпочинається з чистоти і котру найбільш успішно вдалося втілити в життя меру Нью-Йорка Джуліані.

Яким має бути мотиваційних пакет і механізм дотримання дисципліни і законності?

Щоб зменшити кількість порушень дисципліни і законності необхідні мотиваційні механізми, серед яких варто назвати соціальний пакет поліцейського. Він повинен бути таким, як у високорозвинених країнах світу. Ми маємо прагнути до відповідного рівня захищеності поліцейського, адже співробітники поліції більшість часу проводять за місцем своєї служби. Мова йде про основну роботу, яку необхідно виконувати якісно і професійно, а також про охорону публічного порядку і безпеку громадян, інші заходи, до яких постійно залучаються поліцейські. Цим ми попередимо багато порушень дисципліни і законності співробітниками, адже вони будуть дорожити місцем своєї праці  і прикладатимуть максимум зусиль, для прогресивного розвитку колективу та відомства, якому служать.

Яка роль права і правосвідомості у зміцненні дисципліни і законності?

Законність і службова дисципліна – це дві взаємопов'язані правові категорії. Юриспруденція немислима без них. Зміцнення дисципліни і законності є одним з основних і важливих напрямів виховної та навчальної роботи. Це два «кити», на яких  тримається функціонування МВС України та Національної поліції як його структурного підрозділу.

Виклики сучасного світу вносять постійні корективи, зміни і доповнення дотримання дисципліни і законності в підрозділах поліції. Таке регулювання має здійснюватися комплексно і системно.

Безперечно, для успішної реалізації процесів дисципліни і законності важливе значення мають умови, в яких працює поліцейський. Важливо й те, як співвідноситься матеріальний фактор у тісному взаємозв'язку з правосвідомістю та правовою культурою особистості співробітника поліції і яким чином все це відображається на порушенні дисципліни і законності.

Як гадаєте, які сторони зміцнення дисципліни і законності?

Професійно-моральні форми роботи щодо зміцнення службової дисципліни серед поліцейських можуть бути найрізноманітнішими. Передусім, це почуття колективізму – у будь-який час бути готовим підставити плече товаришу, робота у команді, здорова конкуренція, високі особистісні якості та належна культура поведінки.

Основним завданням щодо вдосконалення оперативно-службової обстановки у колективі, безпосередньо пов'язаним з формуванням у поліцейських високих професійно-моральних якостей, є зміцнення морально-психологічного клімату у підрозділах, що в кінцевому результаті допоможе покращити умови проходження служби, зміцнить дисципліну і законність в поліцейських колективах.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                        

 

 

 

 

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux