Портал в режимі тестування та наповнення
Володимир Голубош: «Підвищення ефективності функціонування поліцейських колективів є запорукою поступального руху вперед»
Опубліковано 02 жовтня 2020 року о 11:09

Як досягти підвищення ефективності діяльності поліцейських колективів, яким чином оптимізувати їх роботу, зважаючи на нинішні непрості реалії – про це йдеться в інтерв’ю начальника Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області кандидата юридичних наук полковника поліції Володимира ГОЛУБОША.

Володимире Валентиновичу, які загальні підходи до оцінки громадою якості діяльності поліції?

Підвищення ефективності функціонування територіальних підрозділів поліції є основою поступального руху вперед. Водночас алгоритм управління якістю на місцях включає в себе її оцінку з боку громади. Кажуть, народ – найкращий вчитель, адже він оцінює справедливо. Тому, власне, намагаємося працювати за таким критерієм, щоб поліцейські професійно виконували службові обов’язки за законом, відповідально поводилися не лише на службі, а й поза нею. Адже люди формують думку про роботу поліції здебільшого на основі власного досвіду чи за своїми спостереженнями, за розповідями рідних, друзів. Тому інколи від одного неправильного вчинку поліцейського залежить досить багато у сприйнятті громадянами поліції загалом. Про це слід пам’ятати і враховувати в подальшій діяльності.

То якою є Ваша формула ефективності роботи?

Вважаю, маємо прагнути робити свою справу професійно, дедалі краще і брати на  озброєння нові практики та методи, щоб досягати сучасних стандартів. Також слід ретельно аналізувати вчорашні помилки, щоб уникати їх у роботі сьогодні. Важливе значення має фаховий рівень особового складу, постійне навчання  та тренування працівників, їх належне матеріально-технічне забезпечення. І, звісно, першочергову роль відіграють якісні управлінські рішення. Сукупність цих факторів обов’язково позитивно позначиться на  ефективності діяльності поліцейських колективів та приведе до успіху.

Як відомо, один у полі не воїн. Яким чином має взаємодіяти поліція з іншими правоохоронними органами?

Треба усвідомити, що все у цьому світі гармонійно взаємопов’язано і доповнює одне одного. Не може бути ефективною діяльність поліції, коли, допустимо, належним чином не налагоджена співпраця з прокуратурою, іншими правоохоронними структурами, органами державної влади та місцевого самоврядування, громадськістю. Усе взаємодіє в комплексі. Тож слід працювати на спільний результат, а найкращим показником нашої роботи є безпека та спокій громадян.

На Вашу думку, яким чином можна оптимізувати роботу поліцейського колективу?

Оптимізація стратегічного розвитку територіального підрозділу залежить від багатьох факторів, передусім рівня взаємодії з органами влади. Розуміння спільних завдань має бути наріжним каменем нашої діяльності. Безперечно, неабиякою є підтримка вітчизняної поліції міжнародними партнерами, громадськістю чи, скажімо, фінансування територіального підрозділу поліції у виді соціальних проєктів. Загальновідомо, що, наприклад, покращення умов для роботи особового складу, забезпечення працівників службовими кабінетами, оргтехнікою, транспортом здатне суттєво підвищити працездатність колективу. Особливо це стосується професії слідчого, робота якого потребує особливої зосередженості.

Володимире Валентиновичу, охарактеризуйте роль міжнародної співпраці в обміні досвідом між колективами?

Врахування міжнародного досвіду, прагнення до вищих стандартів, вироблених світовою спільнотою, є надзвичайно важливим для ефективної діяльності підрозділів української поліції. Вважаю, що необхідно вивчати й упроваджувати інноваційні методи роботи, має відбуватися постійний взаємний обмін досвідом між нашими підрозділами та поліцейськими колективами інших держав. Це дає можливість перейняти те краще, що є в практиці зарубіжних колег, і втілити його у наших реаліях. Та й, упевнений, і в нас є чому повчитися.

Кожне відомство сьогодні працює над підвищенням ефективності своєї діяльності. Який, на вашу думку, шлях є найбільш правильним?

Існує багато шляхів підвищення ефективності. Однак найбільш оптимальним є короткий шлях для досягнення успіху. Тут знадобляться знання, аналіз практичного і теоретичного досвіду. Продуктивність та ефективність видно неозброєним оком. Загальна концепція розвитку має бути визначальною. Це передусім: підвищення професіоналізму особового складу, покращення матеріально-технічного забезпечення, взаємодія з громадою, що в кінцевому результаті має позитивно вплинути на показники і якість роботи, ставлення людей до поліції.

Як оплата праці поліцейського сприяє збільшенню ефективності його роботи?

Ефективність роботи завжди має бути пропорційною матеріальній винагороді. Якщо людина сумлінно служить, досягає високих результатів, працює над собою, то, звісно, оплата праці має бути адекватною її зусиллям. Варто зауважити, що останнім часом керівництво держави та Міністерства внутрішніх справ роблять чимало для підвищення грошового забезпечення особового складу поліції, створення соціального пакету. Йдеться, зокрема, про   забезпечення службовим житлом на умовах лізингу. Цією програмою в прикарпатській поліції вже скористалися десятки поліцейських.

Стратегія підвищення ефективності роботи колективу розробляється його керівництвом. Воно повинно мати чітку картину та уявлення про професійний рівень кожного працівника, наскільки він ефективно виконує свою роботу. Якщо ж за фаховим рівнем, діловими та людськими якостями не відповідає займаній посаді, то керівникам структурних підрозділів і кадровикам слід підшукати таке місце, де у нього зможуть найкраще розкритися здібності та потенціал.

Що, на Вашу думку, необхідно, аби досягти поставлених цілей у поліцейській діяльності?

В умовах карантинних обмежень, в яких наша держава перебуває більше, ніж півроку,  багато завдань потребують переформатування, зміни та переосмислення. Ми пристосовуємося до нових соціальних умов. Ефективність і результативність роботи невіддільні. Командний дух, професіоналізм, колективний менеджмент і вдале управління, підвищення фахового рівня кожного поліцейського є умовою досягнення успіху. 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux