Портал в режимі тестування та наповнення
Що таке «фішинг» і як його розпізнати в мережі: прикарпатські кіберполіцейські застерігають громадян від онлайн-шахраїв
Опубліковано 10 березня 2023 року о 11:28

"Фішинг" — один із найпоширеніших видів інтернет-шахрайств. Аферисти вводять в оману користувачів, імітуючи посилання на оформлення доставки з популярних сайтів. Окрім цього поширюють фейкову інформацію про соціальні виплати, створюючи сторінки-клони державних організацій, керівництва держави, представників ООН, Червоного Хреста, благодійних фондів, банків тощо обіцяючи виплату коштів. Хоча мета їх одна - вивідати персональні та банківські дані щоб заволодіти вашими заощадженнями. Саме так і працює "фішинг".


Кіберполіцейські щодня фіксують та блокують "фішинг" в мережі. Загалом від початку року співробітники підрозділів Кіберполіції уже ліквідували понад 6 тисяч небезпечних посилань. Щоби не потрапити на гачок до аферистів, правоохоронці вкотре звертаються до громадян та наголошують:


- часто зловмисники створюють аналог вже чинної сторінки з товаром, від себе додають лише номера телефону і банківської карти. Усі інтернет-афери, пов’язані з продажем товару, об’єднує одна умова – 100-відсоткова оплата або передоплата на відповідний картковий рахунок;


- не купуйте товар за заниженою ціною. Перевіряйте реальну вартість такого товару в мережі або в магазинах, а також на сайтах порівняння цін. Низька ціна - перша ознака обману;


- не заходьте на підозрілі посилання;


- якщо вам пропонують перерахувати кошти на картковий рахунок – вимагайте від продавця (або покупця) копію паспорта, а від інтернет-магазинів – реєстраційні документи.


Поліція також нагадує, безплатний сир лише в мишоловках. Тож не довіряйте повідомленням в соцмережах та телеграм-каналах, які закликають перейти за невідомим посиланням та ввести дані банківської картки нібито для оформлення "грошової допомоги".


Якщо ви розкрили дані платіжної картки на підозрілому сайті, негайно заблокуйте картку через інтернет-банкінг або зателефонуйте до банку за номером, вказаним на звороті картки. Пам’ятайте: інформацію про справжні державні виплати та порядок їх отримання міститься лише на офіційних сайтах.


Як вберегти свої кошти та не потрапити на гачок онлайн-шахраїв, а також як розпізнати "фішинг" в мережі, - розповідає у відеокоментарі старший інспектор відділу протидії кіберзлочинам в Івано-Франківській області Департаменту кіберполіції Національної поліції України Назар Клюфінський.

Сектор комунікації 

поліції Івано-Франківщини 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux