Портал в режимі тестування та наповнення
Прикарпаські поліцейські закликають громадян бути обачними, аби не стати жертвами шахраїв
Опубліковано 12 листопада 2021 року о 12:58

Працівники поліції звертаються до мешканців Івано-Франківщини з проханням не втрачати пильність та надають громадянам інструкції, як вберегти свої гроші від аферистів.

Від початку поточного року поліцією Прикарпаття зареєстровано 449 кримінальних правопорушень за фактами шахрайських дій, по 142 правопорушенням зловмисникам повідомлено про підозру за ст.190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України.

За допомогою перевірених махінацій злочинцям вдалось ошукати довірливих громадян на сотні тисяч гривень.

З метою попередження та недопущення подібних випадків, співробітники поліції нагадують прикарпатцям про основні правила як не стати жертвою злочинних схем.

Пропонуємо вашій увазі добірку найбільш поширених видів шахрайств, а також рекомендації – як їх уникнути.

 «Ваш син у поліції»

Як правило, на телефон жертви надходить дзвінок, яким повідомляється про те, що близька людина абонента затримана поліцією за правопорушення. Можуть називатися різні причини: скоїв ДТП, побив людину, виявили наркотики тощо. Для вирішення питання вимагають гроші.

Поради, які слід взяти до уваги:

- якщо вам надійшов подібний дзвінок, необхідно негайно зв’язатись з родичем або з тими людьми, які можуть бути поруч із ним, та перевірити отриману інформацію;

- якщо телефон родича вимкнений, наберіть «102» та перевірте, чи є насправді проблеми з законом у ваших рідних;

- обов’язково запам’ятайте номер шахрая та негайно повідомте його поліцейським.

 «Банківські шахраї»

Шахраї телефонують жертві або надсилають СМС-повідомлення. Їх мета – вивідати реквізити платіжних карт та інші персональні дані клієнтів банків.

- не повідомляйте стороннім особам інформацію про платіжну картку або картковий рахунок (ПІН-коди, паролі доступу до рахунків, термін дії платіжної картки, кредитні ліміти, персональні дані тощо);

- в СМС від банку вам ніколи не запропонують перейти на сайт або зателефонувати на інший номер телефону, тим більше вночі, коли фінансові установи не працюють!

- Банки володіють усією необхідною інформацією, і телефонувати до вас у них немає потреби.

 «Інтернет шахрайства»

Зловмисник створює аналог вже існуючої сторінки з товаром, від себе додає тільки номер телефону і банківської карти. Усі інтернет-афери, пов’язані з продажем товару, об’єднує одна умова – 100-відсоткова оплата або передоплата на відповідний картковий рахунок.

- обов’язково перевіряйте дані продавця в інтернеті. Введіть у пошукову систему номер телефону, e-mail, реквізити для оплати та інші дані про продавця. Таким чином можна буде знайти відгуки або ж компрометуючу інформацію;

- не поспішайте робити передоплату;

- якщо вам пропонують перерахувати кошти на картрахунок – вимагайте від продавця (або покупця) копію паспорта, а від інтернет-магазинів – реєстраційні документи. Шахраї зазвичай використовують банківські картки сторонніх осіб, тому звертайте увагу на розбіжності між анкетними даними продавця та власника картрахунку;

- не купуйте товар за заниженою ціною. Перевіряйте реальну вартість такого товару в мережі або в магазинах, а також на сайтах порівняння цін. Низька ціна - перша ознака обману.

ГОЛОВНЕ ПРАВИЛО для всіх – дотримуватися елементарних правил безпеки, не поспішати в діях і виявляти обачливість.

Cектор комунікації

поліції Івано-Франківщини


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux