Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Підпалювали позашляховики військовослужбовців: поліцейські та СБУ затримали двох молодиків
Опубліковано 12 серпня 2024 року о 12:55

Упродовж липня 18-річний та 15-річний зловмисники вчинили декілька підпалів пікапів ЗСУ. Спільники хотіли отримати «легкі» гроші, однак заробили на підозру у вчиненні злочинів. Обом загрожує кримінальна відповідальність.

Зловмисники вчиняли підпали автомобілів у Калуші та Долині з інтервалом у декілька днів. Загалом за місяць вони умисно знищили три позашляховики військовослужбовців, які проходили техобслуговування після виконання бойових завдань на фронті.

Оперативники управління карного розшуку ГУНП в Івано-Франківській області спільно зі співробітниками СБУ, провівши масштабний комплекс оперативно-розшукових дій, встановили особи паліїв. Фігурантами виявилися 18-річний мешканець с. Княжолука Долинської територіальної громади та його неповнолітній родич - 15-річний підліток.

Поліцейські з’ясували, що в одному із телеграм-каналів 15-річний юнак знайшов оголошення, де пропонували «легкий підробіток». Фігурант відгукнувся на пропозицію. Йому скинули варіанти завдань та розцінки за "роботу". Йшлося про підпали військових автомобілів, адмінбудівель ТЦК та релейних шаф на лініях залізничного сполучення західного регіону України.

Для виконання завдань юнак залучив свого 18-річного родича. Вони об’їжджали на велосипедах населені пункти, відстежували позашляховики військових та фотографували їх. Знімки скидали «роботодавцям», які надалі тримали на контролі кожен підпал. Зокрема саме вони погоджували автомобілі, які необхідно було знищити.

За перші підпали фігуранти отримали по 40 тисяч гривень. Автомобілі вночі обливали саморобною сумішшю із бензину та масла. Свої дії зловмисники також фіксували на відео та скидали кураторам у телеграм-чат. 

Надалі «роботодавці» запропонували паліям продовжити серію підпалів на Прикарпатті вже за більшу винагороду - 5 тисяч доларів за 2 автомобілі. Однак під час чергової спроби умисно знищити позашляховики, за силової підтримки спецпризначенців КОРД, їх викрили та затримали поліцейські правоохоронці.

У фігурантів вилучили мобільні телефони, одяг, травматичний пістолет та інші речові докази, які підтверджують їх причетність до вчинення кримінальних правопорушень.

Слідчі СБУ оголосили 18-річному фігуранту підозру за ч. 1 ст. 114-1 Кримінального кодексу України - перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань. Суд обрав йому запобіжний захід - тримання під вартою без можливості внесення застави. Йому загрожує до 8 років позбавлення волі.

Слідчі УСБУ наразі надають правову кваліфікацію діям неповнолітнього, з метою притягнення його до відповідальності. Слідство триває. Процесуальне керівництво у справі здійснює Івано-Франківська обласна прокуратура.

Сектор комунікації 

поліції Івано-Франківщини


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux