Портал в режимі тестування та наповнення
Назарій СОСЯК у рубриці #ThinBlueLine
Опубліковано 16 липня 2019 року о 17:01

Сектор комунікації Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області у спеціальній рубриці «Тонка синя лінія» (англ. #ThinBlueLine) розповідатиме про поліцейських, які служать і захищають прикарпатців і вдень, і вночі.

Кожна розповідь – знайомство з правоохоронцем і його службою. Ми знайомитимемо вас з особовим складом поліції Івано-Франківщини.

Продовжує рубрику слідчий розслідувань злочинів скоєних проти життя та здоров'я особи Слідчого управління  ГУНП в Івано-Франківській області Назарій Сосяк, який в правоохоронних органах дев’ять років.

29-річний старший лейтенант поліції народився у с. Олеша, що у Тлумацькому районі. Зараз мешкає в Івано-Франківську, неодружений.

Після коледжу Назар вирішив йти вчитися на поліцейського, адже з дитинства цього хотів і марив правоохоронними органами. Каже, любив формений одяг (Ред. – Усміхається):

«Памятаю, у першому класі на першому уроці вчителька запитувала у всіх учнів хто ким хоче стати у майбутньому. Ще тоді я відповів: поліцейським».

Задатки були неабиякі в юного курсанта: на першому курсі став командиром відділення, потім командиром взводу, а на другому – старшиною курсу. Розповідає, що все вирішили курсанти через голосування, а не призначення «згори». Це й недивно, бо Назар завжди ставився вимогливо і стримано до себе. Тоді ж отримав своє перше звання – «сержант». Рідні підтримували хлопця і схвалювали його вибір.

Після чотирьох років навчання, у 2014 році, Назар приступив до практичної роботи дільничним офіцером поліції. Паралельно з цим вступив в Національну академію внутрішніх справ, обравши спеціальність за напрямком «слідчий». В 2015 році повернувся на роботу, але уже на посаду слідчого Івано-Франківського міського відділу. Займався злочинами, які вчинені проти життя і здоровя особи та аваріями.

«Ніколи не забуду, як прийшов працювати слідчим, бо тоді, завдяки старшим колегам, пізнав роботу з практичної сторони. Я розумів, що перепитувати треба», – ділиться Назарій Сосяк.

Пізніше поліцейського підвищили: пішов працювати слідчим при ГУНП і за напрямком злочинів проти життя і здоров’я особи. Досі працює на цій посаді.

Не приховує, що робота психологічно не є легкою:

«За таким напрямком працювати важко, адже приходиться бачити як ламаються людські долі і стаються летальні випадки. Пригадую, коли приїхав на чергову ДТП і в ній загинув мій товариш… це неприємно».

Перша гучна справа Назара – умисне вбивство. Йдеться про вбивство студентки з Болгарії. Зараз справа слухається в суді, а підозрюваний, уродженець Туркменістану, під вартою.

«Ми всі живі люди і страшно завжди вперше. З часом до цього звикається, бо розумієш – це твоя робота і ти маєш її виконувати. У справі вбивства був такий хвилюючий момент, що й не забудеш: коли водолази підняли з озера валізу на поверхню і судовий експерт відкривав її – була мертва тишина. Ми не знали, що нас очікує», – розповідає правоохоронець.

Назар каже, що стаж роботи йде, але він не перестає вчитися, бо кожна справа – новий досвід:

«Не жалію, що обрав слідство. Завжди вчуся, щось нове кожного разу і в ході розслідування справи часто приходиться мислити як злочинець, щоб розкрити її».

Не приховує, часу особистого обмаль. Особливо, коли за добу стається багато злочинів, тоді потрібно й у вихідний вийти на роботу.

На питання «Що найбільше подобається в роботі, а що – не подобається?» відповів:

«На цій роботі завжди підвищуєш свої навики і це тішить.

Але скільки б не працював, повідомляти родичів про смерть близької людини – найважче. Була ситуація, коли дівчинка вчинила самогубство, ми викликали маму, яка ще нічого не знала…».

Робочий тиждень в поліцейського і кабінетний, і не без виїздів на місце події. Та багато часу займає досудове розслідування: збирання матеріалів справи, спілкування з сторонами процесу й свідками, судові засідання і внутрішні наради і це ще не все.

Цитата:

«Є тільки один спосіб уникнути критики: нічого не робіть, нічого не говоріть і будьте ніким», – Арістотель.

Хобі:

Наразі постійного хобі немає. Назар ставить за мету раз у рік побачити нову країну, а ще імпонує відпочинок в горах. У підлітковому віці займався вільною боротьбою, волейболом і тхеквондо.

Читає:

«Монах, який продав свій Феррарі». (Робін Шарма)

Страва:

Пельмені і бульйон.

Довідково:

«Тонка синя лінія» – це соціальний рух, який прийшов до України зі штатів. Там це символ місця поліції у суспільстві – тонка грань між законом і анархією. В Україні ініціативу започаткували восени 2017 року. Ініціаторами виступили поліцейські спільно із ветеранами АТО. Це соціальний рух. Коли громадяни і поліцейські спілкуються та допомагають один одному, підтримують один одного.

#ThinBlueLine – це приклад взаємодії та підтримки, яку громадяни США та інших країн висловлюють поліцейським.

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux