Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
«Добро завжди на першому місці», - інспекторка ювенальної превенції поліції Прикарпаття Ліліана Кушнір
Опубліковано 08 липня 2024 року о 09:19

Вона хотіла стати поліцейською з дитинства. І успішно реалізувала свою дитячу мрію у життя. Сьогодні Ліліана Кушнір - капітан поліції, співробітниця ювенальної превенції та наставник для діток з прифронтових областей України, які оздоровлюються на Прикарпатті.

Ліліана Кушнір - інспекторка ювенальної превенції Косівського відділу поліції. 17 років капітан поліції присвятила роботі з неповнолітніми. Це був її свідомий вибір після навчання і жодного разу про нього вона не пошкодувала.

«Наше основне завдання - застерегти та попередити. Тому, що діти - це наше майбутнє. І якщо вони з підліткового віку вчиняють адміністративні та кримінальні правопорушення, то з досягнення 16-річного віку їх уже будуть притягувати до кримінальної відповідальності. Важко коли діти пропадають, тому, що я хвилююся за них і звичайно переживаю, щоб все було добре, щоб дитина знайшлася, щоб ніяких посягань на її життя та здоров’я не було», - розповідає Ліліана Кушнір.

Поліцейська щодня на зв’язку з трьома підлітками, які перебувають на обліку, допомагає та підтримує сім’ї, що опинилися в складних життєвих обставинах, миттєво реагує на повідомлення про будь-які правопорушення щодо дітей, і першою береться за їх розшук.

«Був у нас хлопчик, який постійно тікав з дому, ми йому постійно роз’яснювали, що його поведінка приведе до того, що рано чи пізно він попаде в місця позбавлення волі, бо він втікав без грошей, не маючи ніяких засобів для пересування, харчування тощо. І все-таки ми йому пояснили, що йому потрібно залишатися в тій сім’ї, де він перебуває. Він знаходився в будинку сімейного типу, а його рідні батьки зловживали алкоголем. Зрештою він почув нас і перестав втікати», - пригадує Ліліана.

Таких історій в практиці Ліліани – не одна. Поліцейська допомогла багатьом знедоленим підліткам знайти себе та надалі вирости гідними українцями. Сьогодні вона не лише наставник, а й добрий друг для сотень вихованців дитячих таборів та санаторіїв. Сьогодні в цих закладах оздоровлюють дітки з прифронтових територій - розповідає вихователь санаторію «Косів» Олег Скоропанюк: «В будь-якому випадку дуже сильно допомагає місцева ювенальна превенція. Коли в нас щось пропадає, чи діти щось витворили, чи хтось з дітей тікає - інспектори завжди реагують першими. Часто за годину-дві вирішується проблемне питання. Також у нас дуже близько гірська річка і там потрібно постійно давати підліткам настанови. Ми не можемо подати цю інформацію так ефективно, як це робить ювенальна поліція. Ми проводимо інструктаж щоразу, але це не так сприймається дітьми від людей, які з ними кожного дня працюють»

Поліцейська зізнається, знайти підхід до дітей - не просто. Утім можливо, адже діти, як ніхто, цінують щирість: «Діти відчувають добро і вони дуже відчувають любов. І якщо вони бачать, що їм хочуть допомогти, вони починають більше відкриватися. Є діти з таких категорій, де їх б’ють, ображають, їм не вистачає батьківської любові. Тому добро завжди на першому місці» - підсумувала Ліліана Кушнір.


Сектор комунікації 

поліції Івано-Франківщини


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux