Портал в режимі тестування та наповнення
«Custody Records»: сучасна система дотримання прав людини активно запроваджується на Прикарпатті
Опубліковано 01 квітня 2024 року о 14:32

Система електронного обліку та цілодобової фіксації усіх дій, які відбуваються у відділах та відділеннях поліції. «Custody Records» - одна із кращих практик яка відповідає країнам Євросоюзу, що активно впроваджує Національна поліція України. На Прикарпатті система уже функціонує в Надвірнянському та Калуському райвідділах поліції. А напередодні її впровадили у відділенні поліції № 1 (м. Долина) Калуського районного відділу поліції.



Ефективність системи «Custody Records» перевірив начальник ГУНП в Івано-Франківській області Сергій Безпалько, представники центрального апарату Національної поліції, очільники громадських та правозахисних організацій. «Попри важкий час поліція розвивається і не зупиняється. І сьогодні ми вчергове запроваджуємо систему «Custody Records». Унікальність цієї системи полягає в тому, що вона забезпечує абсолютну прозорість в роботі поліції. Громадянин, який потрапляє в підрозділ поліції, потрапляє під відеоспостереження, і аж до моменту вибуття з-під контролю поліції перебуває під ним», - зазначив начальник ГУНП В Івано-Франківській області Сергій Безпалько.

Про особливості та неабиякі переваги системи присутнім розповіла начальниця відділу моніторингу автоматизованого обліку дій із затриманими особами Управління дотримання прав людини Національної поліції України Олена Дмитращук. Поліцейська продемонстрував роботу системи фіксації всіх дій, що відбуваються з затриманим. Окрім цього змоделювала різні ситуації, які можуть виникнути у підрозділі поліції, зокрема при затриманні особи, яка підозрюється у скоєнні правопорушення. «Система на сьогодні впроваджена в 96 підрозділах поліції України. Система дає можливість спростувати або довести будь-яку дію, забезпечити справедливість для кожного громадянина, незалежно чи то затримана особа, чи свідок, чи потерпілий. Ми є кандидатами до Європейського союзу і головною умовою вступу є диджиталізація всіх процесів. І система Custody дає цю можливість. Окрім цього система ліквідовує будь-яку корупційну складову, адже все фіксується», - наголосила Олена Дмитращук.

Для належної роботи інформаційної системи «Custody Records» у відділенні поліції переоблаштовано внутрішній простір. Всі приміщення та коридори оснащені відеокамерами. Це здійснено відповідно до вимог міжнародних стандартів з дотримання прав людини. Окрім цього облаштована спеціальна «зелена кімната», яка призначена для ефективної роботи з неповнолітніми. Тут створена максимально дружня та комфортна атмосфера, яка допомагає опитувати дитину, не заподіявши їй при цьому жодних психологічних травм.

Особовий склад відділення поліції пройшов спеціальне навчання щодо функціонування системи. Також у підрозділі введена окрема посада інспектора з дотримання прав людини, яка відповідатиме за формування інформаційної підсистеми: вноситиме туди всю інформацію щодо фактичного місця затримання, місця перебування особи в територіальному підрозділі поліції, та все те, що відбувається у підрозділі.

«Custody Records» - це те нововведення, яке сприяє довірі поліції. Це працює! Адже документується кожна слідча дія, кожна хвилина перебування в відділені поліції. Ця система робить діяльність поліції абсолютно прозорою, максимально зрозумілою», - поділилась враженнями представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Івано-Франківській області Євгенія Мнишенко.

У всіх підрозділах, де наразі функціонує «Custody Records», мінімізована кількість скарг щодо будь-яких протиправних дій, натомість збільшений рівень довіри населення до поліцейських послуг.



Сектор комунікації 

поліції Івано-Франківщини


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux